De Pagode  
  HomeTheeschenkerij HistorieGebied Contact  
 

Historie

De historie van de Pagode

 
 

De pagode werd in 1906 gebouwd in opdracht van Johan Kraft, een ijsfabrikant uit Rotterdam. De heer Kraft had volgens de overleveringen veel door het Verre Oosten gereisd en was zeer gecharmeerd van de vele Pagodes.  De Pagode werd geexploiteerd in de vorm van een theeschenkerij en vanuit het "torentje" keek je over de prachtige heide en met goed weer kon je volgens de verhalen wel 20 kerktorens zien!

De Pagode is gelegen op het hoogste punt van de Groesbeekseweg, ca. 100 meter boven NAP. De Groesbeekseweg werd in die tijd gebruikt als verbindingsweg tussen Mook en Groesbeek en  met name door de fantastische ligging hebben veel mensen het theehuis dan ook bezocht. De theeschenkerij sloot in 1940.

 

Van 1963 tot aan 1965 had een van de nazaten van Johan Kraft nog een restaurant in de Pagode. In 1964 werd de ruimte onder de immense dakoverstekken met glaswanden dichtgemaakt. Het restaurant werd op 29 mei 1964 officieel geopend door de Burgemeester van Mook. Na enkele jaren is het verkocht en heeft het dienst gedaan als woonhuis. Begin jaren 80 werd al het glas vervangen door houten panelen.

In 2003 is het pand  door ons aangekocht met het doel om de transparantie in het gebouw en de Pagode kenmerken weer terug te brengen. De architecten  zijn er in geslaagd om dit doel te verwezenlijken, waarbij de privacy in ons huis zeker gewaarborgd is.

 
De PagodeDe Pagode